A BME jól teljesít a meghirdetett kutatás-fejlesztési felhívásokon

A sikeres nemzetközi fellépésre és az eredményes pályázati szereplésre készítették fel a Műegyetem kutatóit az első BME Horizon Europe 2023-24 Launch Weeken.

A Műegyetem „R” épületében személyes jelenlét mellett megtartott öt napos rendezvényt Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg.

Számos tudományterületen egyéni és konzorciális pályázatokra, bottom-up, illetve alkalmazott kutatási lehetőségekre, kutatás-központú vagy technológiai fejlesztésre fókuszáló felhívásokra is lehet számítani a Horizon kutatási és innovációs keretprogram 2023-24 pályázati ciklusában. Már decemberben több mint 750 felhívás jelent meg a program részeként, ám ez a szám a közeljövőben csak nőni fog. A pályázati felhívások legtöbbjére nemzetközi konzorciumok innovatív koncepcióit várják egy-egy, az Európai Bizottság által meghatározott társadalmi-technológiai problémára. A konzorciumok nem ritkán 10-20 vagy még ennél is több tagúak, és a résztvevők között nemcsak egyetemek és kutatóközpontok vannak, hanem ipari szereplők, szakmai szervezetek, hatóságok, illetve a témától függően önkormányzatok vagy akár kórházak is, a pályázatukra pedig akár több millió euró támogatást kaphatnak egy-egy felhívás keretében.

A műegyetemi rendezvényen a FIEK munkatársai és meghívott előadói segítették a BME kutatóinak felkészülését a már aktuális és várható pályázati kiírásokra. A számos tájékoztató alkalmon személyre szabott, gyakorlatias információkat is kaptak a pályázatok részleteiről, illetve azokról a területekről, amelyeknél az uniós kiírások logikája jelentősen eltér a magyar tenderek rendszerétől. Emellett lehetőség nyílt arra is, hogy a közös érdekű és komplementer tudású kutatói teamek közötti szinergiák kialakuljanak.

Különleges alkalmak voltak a program részeként megrendezett kerekasztal-beszélgetések nyertes műegyetemi pályázók részvételével (Horizon Europe, ERC, Marie Sklodowska-Curie Doctoral Networks,Staff Exchanges), melyen a nyertesek megosztották a tapasztalataikat, a résztvevők pedig a pályázati tanácsadók elmondásából megismerhették a „másik oldalt”, vagyis a benyújtott kutatási terveket értékelők perspektíváit is.

A program legnagyobb pozitív hozadéka, hogy a résztvevőkkel elindult egy közös gondolkodás, közelebb hoztuk a kutatókhoz a pályázás folyamatát, a munkát pedig azzal folytatjuk, hogy közösen kiválasztjuk azokat preferált felhívásokat, amelyek a kutatók számára érdekesek, egybevágnak a tudományos tevékenységükkel és ambícióikkal. Ezt követően ún. Expertise Offereket készítünk, amelyekben a műegyetemi kutatók bemutatják, hogy az adott felhívásra szerveződő konzorciumok munkájához milyen tudást, látásmódot és módszert (BME Competence Map) tudnak hozzáadni. Ezek alapján keressük a megfelelő partneri, konzorciumi kapcsolatokat

Schenk Borbála

A teljes cikk elérhető a BME honlapjáról az alábbi linken.

Share:

More Posts