Menü Bezárás

Open Research Europe – az Európai Bizottság nyílt hozzáférésű publikációs platformja

A Horizon Europe keretprogram kialakításának kezdetétől számos jelét láttuk nyilatkozatokban és stratégiai dokumentumokban, hogy az Európai Bizottság kiemelt fontosságúnak tekinti a tudományos eredmények nyílt, open access elérhetőségét.

2021 márciusban a Bizottság elindította saját fejlesztésű open access publikációs platformját, az Open Research Europe-ot. Az Open Research Europe gyors megjelentetési időt és transzparens folyamatokat ígér a H2020 és a Horizon Europe projektekben keletkezett eredmények, elsősorban publikációk számára, mindezt a magas minőség biztosítása mellett.

A publikálás folyamatát a következő ábra foglalja össze:

A kézirat beadása az ORE honlapján keresztül történik, beszámolók szerint kb. 15-20 percet vesz igénybe. Ezt követően kezdődik a többlépcsős pre-publication check, melyet a szerkesztőség végez az alábbiak szerint:

Amint az ellenőrzési körök lezárulnak akár már 10 nap alatt, az írás preprintként megjelenik a platformon, a szerző ezzel egyidejűleg a cikk alapjául szolgáló kutatási adatokat is elérhetővé teszi egy megfelelő repozitóriumban az “as open as possible as closed as necessary” szabályt követve.

Ekkor kezdődik a review folyamat, amely a tudományos folyóiratok általános gyakorlataként ismert a double blind peer review (a szerkesztőség felkéri az adott tudományterület két szakértőjét a kézirat véleményezésére, de az értékelők kiléte a szerző elől rejtve marad) helyett open peer review, amely a nyilvánosság előtt zajlik. Az értékelést a szerkesztőség koordinálja a szerzők javaslata alapján és szigorú összeférhetetlenségi sztenderdeket alkalmazva. Az értékelők nevét, intézményi affiliációját megtaláljuk a kézirat oldalán a teljes értékeléssel együtt.

Az értékelők háromféleképpen minősíthetik a kéziratot: “Approved” (zöld pipa ikonként jelenik meg) – “Approved with reservations” (zöld kérdőjel) – “Not approved” (piros iksz):

A review egészét mutatva (ugyanaz a cikk):

Ahhoz, hogy a kézirat teljes jogú publikációként legyen indexelve a platformon, 2 “Approved” vagy 2 “Approved with reservations” + 1 “Approved” minősítést kell elérnie. Az open peer review során a szerzőnek akárhányszor van lehetősége javítani, akár “Not approved” státusból is. A szerző reagál a review-ra, kialakul egy párbeszéd az értékelővel és ez, ugyanúgy, mint a kézirat különböző verziói és a kapott minősítések nyilvánosak.

A platform csak a felhasználók felé ingyenes, egy-egy cikkért 780 eurót fizet a Bizottság a platformot működtető konzorciumnak, ez a díjazás alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:

A platformon az első közel fél év alatt 95 cikk jelent meg (a szám napról napra nő), melyek között témakörök szerint is lehet keresni.

A bejegyzésben szereplő információk és ábrák forrása:

  • Open Research Europe weboldal
  • Open Research Europe: the new open-access publishing platform by the European Union Science Cafe webinar Michael Markie, F1000 Publishing Director előadása 2021. március 12.

Ez is érdekelheti