Menü Bezárás

Heti hírválogatás 07.26-08.01.

Válogatás a Horizon Europe-keretprogramhoz kapcsolódó érdekes hírekből, rendezvényekből

A FAIRSFAIR – Fostering Fair Data Practices project nyilvános konzultációt hirdetett a “How to be FAIR with your research data – a teaching and training handbook for higher education institutions” segédkönyvük első változatával kapcsolatban. A segédlet felsőoktatási intézményeket támogat a FAIR – Findable, Accessible, Interoperable, Reusable adatkezelési gyakorlat megvalósításában. A visszajelzéseket 2021. szeptember 12-ig várják.

További információ és a segédkönyv az alábbi linken elérhető.

Két izgalmas új anyaggal bővült honlapunk STARTER KIT oldala:

  • az AGA (a támogatási szerződés gyakorlati magyarázatának) a héten kiadott első változatával
  • illetve a pályázat kutatásetikai önértékelés részének kitöltését segítő How to complete your Ethics self-assessment dokumentum legfrissebb változatával. A Horizon Europe pályázatokban újdonság, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások etikai vonzatát is fel kell mérni, ehhez is találunk iránymutatást.

Írország aláírásával immár mind a 27 tagállam támogatását megkapta a European Quantum Communications Infrastructure Initiative. A EuroQCI célja európai szintű biztonságos kvantumkommunikációs infrastruktúra kiépítése 2027-ig.

További információ a EuroQCI-ről az alábbi linken elérhető.

Nézze meg a Horizon Europe keretprogram 2021-2022. kvantumszámítógép tárgyú felhívásait az alábbi linken. (keresés CTRL F-fel, az oldal csak BME-belső vagy VPN-hálózatról érhető el)

A magyar kormány elfogadta a Horizon Europe felhívások szempontjából igen fontos Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiát (S3). 

A stratégia az alábbi linken érhető el.

A Eurodoc – European Council of Doctoral Candidates and Junior Researchers 2021-es konferenciája külön szekciókat szentelt a Horizon Europe pályázatok szempontjából is fontos Open Science – Nyílt tudomány és a Research integrity – kutatásintegritás témaköröknek.

A konferencia előadásainak felvételei az alábbi linken nézhetők meg.

Ez is érdekelheti